BAHAN A
1 cawan kacang dhal kuning - dorebus hingga kembang,
4 biji ubi kentang dipotong dadu - di masukkan ke dalam dhal yang separuh kembang hingga empok,
1 biji karot dipotong dadu,dan
1 sudu besar serbuk cili, dan
1 sudu kecil serbuk jintan manis, dan
½ sudu kecil kunyit,
1 sudu besar garam (seikut rasa.
BAHAN B
bahan tomes hingga garing (gold brown)
7 ulas bawang puteh di cincang halus,
3 inci halia dicincang halus,
1 ulas besar bawang besar di potong dadu digoreng hingga sederhana dan dimasukkan kemudian,
1 sudu besar jintan manis
2 kuntum bunga lawang
1 inic kulit kayu manis
dan diteruskan goreng hingga bawang kekuningan.
CARA MEMASAK
bahan-bahan A direbus hingga empok kemudian dimasukkan bahan yang digoreng tadi dan masak lagi selama 5 minit untuk memesrakan semua bahan. sekian
No comments:
Post a Comment