BAHAN
1 ekor ayam (potong 16)
10 ulas bawang merah (hiris & goreng)
Daun sup (hiris)
3 sudu besar tomato puree
1 paket Rempah sup bunjut Adabi
3 batang serai dititik
2 kiub ayam Knorr
1 mangkuk cendawan butang (belah dua)
Sebatang carrot (hiris memanjang - 2 cm)
Satu mangkuk bunga kobis
Air secukupnya (cukup untuk menenggelamkan ayam & sayuran sahaja)
Garam
Bahan dikisar halus:
15 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
3 cm (panjang) halia
2 sudu besar lada putih
6 tangkai cili padi
CARA MEMBUAT
Tumis bahan kisar sehingga terbit bau. Masukkan air, bunjut sup, serai, tomato puree dan kiub ayam. Biarkan sehingga mendidih. Masukkan ayam. Apabila ayam masak, masukkan carrot. Biarkan 2 minit, masukkan cendawan dan bunga kobis. Masak selama 2-3 minit. Angkat. Apabila menghidang, taburkan bawang goreng dan daun sup.
No comments:
Post a Comment